Què és la dieta sense gluten?
És un règim alimentari en el que s'evita el gluten, proteïna del blat de moro, l'oli, la barrica i el cèntir i que també es pot trobar en altres productes com medicaments, vitamines o suplements.Malaltia celíaca
Els celiacs no es poden consumir gluten perquè danya el seu intestí prim. Els símptomes de la malaltia celiaca varien en funció de la persona i poden anar des de la diarrea i el dolor abdominal a la sensació psicològica d'irritació i depressió.Aquesta patologia és genètica i el seu diagnòstic es fa mitjançant una anàlisi de sang i l'anàlisi mèdic d'una petita mostra de teixit de l'intestí prim. L'únic tractament per a aquesta malaltia, que afecta al 1% dels adults a tot el món, és el seguiment d'una dieta sense gluten.
Dieta per aprimar-se sense gluten
Aquest tipus de dieta ha estat popularitzada per algunes famoses, però, els experts no recomanen aquest tipus de règim com a alimentació sana o per perdre pes per les seves conseqüències negatives sobre la salut.Símptomes de la intolerància al gluten
En el cas dels nens, aquests solen presentar símptomes com nàusees, vòmits, diarrees, baix pes o problemes de creixement entre uns altres, cosa que fa que l'alergia al gluten es detecti rapid. Els adults, en canvi, tenen uns símptomes més discrets com diarrees lleus, pèrdua de pes, anèmia o restrenyiment.A més, també es poden presentar símptomes com sangrat nasal, tos, picor de la pell, pèrdua de cabell, úlceres a la boca, falta de menstruació, crampament muscular o intolerància a altres nutrients com la lactosa.
Consells per iniciar-se en la dieta al gluten
Aquella persona que hagi confirmat la seva intolerància al gluten ha de seguir estrictament durant tota la seva vida una dieta sense gluten, ja que la menor ingestió d'aquesta proteïna podria produir l'intestí vellositat. A més, aquestes lesions no sempre es manifestaran a través de símptomes clínics.La persona a la que se li ha diagnosticat intolerància al gluten haurà de canviar la seva forma de comprar i de cuinar. Per facilitar aquest canvi, els nutricionistes recomanen organitzar el menú en funció dels tipus de menjars, a més de fer una llista de la compra.
Llista de la compra d'aliments sense gluten:
-Fruites i verdures fresques.-Carn: fresca de vedella o de porc, aus fresques...
-Làctics: llet no saboritzada, crema, formatge curat, alguns iogurts, mantega, margarina, formatge crema, mató i crema agra.
-Aliments congelats: fruites i verdures al natural, alguns gelats i sorbets, gofres sense gluten congelats, etc.
-Alguns refrigerats: patates fregides, galetes d'arròs, tortes d'arròs, fruits secs, llavors, gelatina i pudín...
-Envasats i enllaunats: fruites i verdures al natural, tonyina o pollastre en llauna, llenties...
-Cereals i gra: crema d'arròs, sèmola de blat de moro, flocs d'arròs, arròs integral o arròs blanc...
-Alguns condiments: gelees, marmelades, mel, mantega de cacauet, estofat de balt de moro o de patata, olives, salsa de tomàquet, mostassa, vinagres i la majoria dels aliments per salats...


Comentarios
Publicar un comentario