Ir al contenido principal

DIETES SENSE GLUTEN

Què és la dieta sense gluten?

És un règim alimentari en el que s'evita el gluten, proteïna del blat de moro, l'oli, la barrica i el cèntir i que també es pot trobar en altres productes com medicaments, vitamines o suplements.
                                                           

Malaltia celíaca

Els celiacs no es poden consumir gluten perquè danya el seu intestí prim. Els símptomes de la malaltia celiaca varien en funció de la persona i poden anar des de la diarrea i el dolor abdominal a la sensació psicològica d'irritació i depressió.
Aquesta patologia és genètica i el seu diagnòstic es fa mitjançant una anàlisi de sang i l'anàlisi mèdic d'una petita mostra de teixit de l'intestí prim. L'únic tractament per a aquesta malaltia, que afecta al 1% dels adults a tot el món, és el seguiment d'una dieta sense gluten.

Dieta per aprimar-se sense gluten

Aquest tipus de dieta ha estat popularitzada per algunes famoses, però, els experts no recomanen aquest tipus de règim com a alimentació sana o per perdre pes per les seves conseqüències negatives sobre la salut.

Símptomes de la intolerància al gluten

En el cas dels nens, aquests solen presentar símptomes com nàusees, vòmits, diarrees, baix pes o problemes de creixement entre uns altres, cosa que fa que l'alergia al gluten es detecti rapid. Els adults, en canvi, tenen uns símptomes més discrets com diarrees lleus, pèrdua de pes, anèmia o restrenyiment.

A més, també es poden presentar símptomes com sangrat nasal, tos, picor de la pell, pèrdua de cabell, úlceres a la boca, falta de menstruació, crampament muscular o intolerància a altres nutrients com la lactosa.

Consells per iniciar-se en la dieta al gluten

Aquella persona que hagi confirmat la seva intolerància al gluten ha de seguir estrictament durant tota la seva vida una dieta sense gluten, ja que la menor ingestió d'aquesta proteïna podria produir l'intestí vellositat. A més, aquestes lesions no sempre es manifestaran a través de símptomes clínics.

La persona a la que se li ha diagnosticat intolerància al gluten haurà de canviar la seva forma de comprar i de cuinar. Per facilitar aquest canvi, els nutricionistes recomanen organitzar el menú en funció dels tipus de menjars, a més de fer una llista de la compra.


Llista de la compra d'aliments sense gluten:

 -Fruites i verdures fresques.

-Carn: fresca de vedella o de porc, aus fresques...

-Làctics: llet no saboritzada, crema, formatge curat, alguns iogurts, mantega, margarina, formatge crema, mató i crema agra.

-Aliments congelats: fruites i verdures al natural, alguns gelats i sorbets, gofres sense gluten congelats, etc.

-Alguns refrigerats: patates fregides, galetes d'arròs, tortes d'arròs, fruits secs, llavors, gelatina i pudín...

-Envasats i enllaunats: fruites i verdures al natural, tonyina o pollastre en llauna, llenties...

-Cereals i gra: crema d'arròs, sèmola de blat de moro, flocs d'arròs, arròs integral o arròs blanc...

-Alguns condiments: gelees, marmelades, mel, mantega de cacauet, estofat de balt de moro o de patata, olives, salsa de tomàquet, mostassa, vinagres i la majoria dels aliments per salats...





Comentarios

Entradas populares de este blog

LA PIRÀMIDE DE L'ALIMENTACIÓ ACTUALITZADA

La nova i actual piràmide nutricional passa a ser una guia d'acompanyament gràcies a la qual podem orientar-nos una mica més, o una mica millor, en la no tan senzilla tasca d'adoptar hàbits de vida saludables. Així que, 15 anys més tard, què aconsella ara la nova piràmide? Veiem:⏬ -Hem de beure més aigua: més d'un 70% del nostre cos és aigua, pel que el nostre organisme té la necessitat d'estar en constant depuració; i l'aigua és el per això. La dosi diària per a les dones és de 2 litres i de 2,5 litres per als homes. Ull que tampoc cal passar-se amb les dosis.  Tan important és evitar la deshidratació com una sobrehidratació que pot fer que els nostres ronyons treballin massa innecessàriament. -Cal moure's: l'activitat física és fonamental si volem aconseguir uns hàbits de vida saludables, perquè ja no només serveix menjar bé. Si abans eren uns 20 minuts d'exercici, ara és una hora el que cal dedicar, o el que és el mateix, uns 10.000 passo...

RECOMANACIONS OFICIALS PER POBLACIÓ VEGETARIANA, SITUACIÓ EN EL MÓN I A ESPANYA

DIETA VEGETARIANA És una opció alimentària cada vegada més comuna, però no hi ha guies d'alimentació. Actualment a Espanya, a l'hora d'aconsellar o tractar un pacient vegetarià hem de recórrer a guies i recomanacions d'altres països (EUA, Regne Unit, Austràlia i Canadà principalment), les costums gastronòmiques i socials difereixen de les nostres,.  És important tenir present que els estudis en població espanyola vegetariana són inexistents , per tal hem de recórrer a estudis realitzats sobre la població anglosaxona, les condicions ambientals i d'estil de vida no sempre són equiparables a les nostres. Piràmide dieta vegana. MODELS DIETÈTICS VEGETARIANS: Es considera vegetariana a la persona que no consumeix carns (ni tan sols d'au), peixos ni mariscs, ni aquells productes que en continguin. Hi ha quatre grans subgrups: Ovolactovegetarians: consumeixen lactis i ous , a més d'aliments d'origen vegetal. Ovovegetarians: el seu consum d'al...